Tips til tebrygning

Der kan være stor forskel på, hvordan tedrikkere foretrækker deres te….

Men her får du nogle grundlæggende råd, så du får det optimale ud af din te,og derudfra kan du selv

eksperimentere dig frem til den dosering og trækketid, du synes bedst om

  1. Brug altid koldt, frisktappet vand
  2. Opvarm tekanden eller koppen med kogende vand før brug
  3. Brug ca. 2 gr. te pr. kop – svarende til 1 teske pr. kop – og en ekstra til kanden eller dosér efter smag
  4. Bryg gerne den løse te i en tesi eller et stoffilter med god plads.
    Det giver teen plads til at hvirvle rundt og afgive alt sin smag og kraft. Personligt foretrækker vi at bruge stålfilter, da det er nemt at rengøre og opbevare. Foretrækker du stoffilter, kan du – når det tørt – opbevare det i tedåsen. Så undgår du at filtret tager smag af andet, der kan give teen en uønsket bismag
  5. Når vandet koger, hældes det straks over teen
    OBS! Bryg ikke grøn og hvid te på kogende vand. De to teer er meget sarte og tåler kun 70-80 grader varmt vand. Det er ved disse temperaturer, man opnår det bedste resultat. Er vandet for varmt, trækkes bitterstofferne ud af de grønne og hvide blade meget hurtigt
  6. Vandet må ikke koge for længe.
    Så undgår du at koge ilten ud af vandet. Er ilten kogt ud giver det en flad tesmag. Ilten hjælper også med til at trække aromastofferne ud af tebladene. Når du hælder vand på over tebladene, vil der dannes luftbobler omkring dem under brygningen.
  7.  Lad teen trække under låg – og gerne under en tehætte. Vandets temperatur er også afgørende for, at du får det fulde udbytte af dine teblade.
  8. Trækketid afhænger af tetypen.
    Som tommelfingerregel skal sort te og rooibush te trække i 5-6 minutter, hvid te, oolong te og urtete i 6-8 minutter og grøn te i 2-4 minutter.
    Ønsker du en stærk te, så øg mængden af teblade. Overskrid ikke trækketiden – Det øger risikoen for at teen bliver bitter. Når du afbryder brygningen efter den anbefalede tid, kan du brygge en ekstra kop eller 2 på tebladene.
  9. Tag tebladene eller tebrevet op, når teen har trukket. Lader du den blive i for længe, risikerer du, at bitterstofferne trækkes ud og det ødelægger smagsoplevelsen.
  10. Opbevar teen i en lufttæt beholder, så alle teens mange smagsnuancer bevares. Te kan i teorien ikke blive ”for gammel”, men den mister ret hurtigt sin kraft og smag, hvis den udsættes for lys, fugt og varme. Opbevaret korrekt kan te holde smagen i 1-2 år.

Vandet til din te

Udover kvaliteten af tebladene er vandet det vigtigste for teens smag. Hvis du bor i et område med meget hårdt vand, kan det påvirke smagen på din te, og du kan overveje at rense vandet med et kalkfilter eller bruge kildevand. Ellers er koldt vand fra hanen perfekt til brygning af te.

Brug altid frisk vand, når du brygger te. Snup kedlen, så snart vandet koger og gerne et sekund før, så ilten ikke koges ud af vandet. Ilten er med til at trække aromastofferne ud af teen. Det kan du se, når vandet danner små bobler, når det hældes over tebladene.

Vandets temperatur er også vigtigt for den bedste kop te og ikke alle slags te, skal brygges ved samme temperatur. Sort te, urtete og rooibush brygges ved 100°. Ved grøn og hvid te skal vandet være maks. 70 – 80° varmt. Bruger du kogende vand til grøn te, vil du opleve at trække bitterstofferne i bladene ud meget hurtigt og så smager teen absolut ikke godt. Du opnår også at ”brænde” smagsnoterne af i de mange forskellige grønne teblandinger.

Vi har testet det og der er himmelvid forskel på grøn te brygget med kogende vand og grøn te, der er brygget med den anbefalede temperatur. Prøv selv eksperimentet.

Tips til tebrygning
BLAS 72

Brygning i tepotte eller tekop?

Om man foretrækker det ene eller det andet afhænger af situationen og temperament.

Brygger du kun te til dig selv, så bryg gerne en kop af gangen. Der er ikke noget som en friskbrygget kop hver gang. Brug gerne et stort stålfilter i din kop.

Brygger du din te i tepotte, anbefaler vi, at du anvender et stoffilter med god dybde, der når ned til bunden af tekanden eller et stort stålfilter. Det vigtigste er, at tebladene har god plads til at hvirvle rundt og afgive deres smag.

Er filtret for lille, får teen ikke afgivet hele sin aroma. Når stoffiltret er tørt, kan du opbevare det i dåsen sammen med teen. På den måde undgår du uønskede aromaer, der kan afgive smag til teen, næste gang du brygger.

Skyl tepotten med varmt vand lige inden brug. Hvis den er kold, når vandet hældes over bladene, risikerer du, at vandet afkøles for hurtigt, så teen ikke når at afgive sin optimale smag.

Hvid te og urtete kan med fordel brygges i stempelkande, hvor de rigtigt kan folde sig ud og afgive smag til vandet.

Dosering af teblade

Når du køber te hos os, vil det være angivet på etiketten, hvordan den pågældende te skal doseres. Oftest er 2 g te pr. kop passende, men det er vores anbefaling, at du smager dig frem til den mængde te, der passer dig bedst.

Ønsker du en stærk kop te, er det bedre at bruge en større mængde blade pr. kop end at forlænge trækketiden. Når trækketiden bliver for lang, bliver teen bitter.

Det er vores erfaring, at du sagtens kan trække på bladene mere end en gang.

Forskellige slags te – Forskellige trækketider

Den optimale trækketid afhænger af teen og selvfølgelig af om du foretrækker din te mild og blød eller stærk og bitter.

Som udgangspunkt anbefales følgende trækketider:

Sort te: 5-6 minutter

Grøn te: 2-4 minutter

Hvid te: 6-8 minutter

Oolong: 6-8 minutter

Rooibush: 5-6 minutter

Urte te: – 6-8 minutter og gerne meget længere – En urte te bliver aldrig bitter.

Velkommen til Blas Kaffe & The

For at købe på vores webshop skal du være fyldt 18 år.
Bekræft venligst dette ved at klikke på boksen herunder

Søg efter en vare her